Αρχική Επιστήμη Θετικές Επιστήμες Η Συνωμοσία της Ζάχαρης

Η Συνωμοσία της Ζάχαρης

11 second read

Γράφει η Βένη Παπαδημητρίου ~

Άραγε τα στοιχεία επιβεβαιώνουν συνωμοσία* για τη ζάχαρη**; Δηλαδή, ότι βιομηχανίες ζάχαρης προσπαθούσαν – από το 1960 – να συγκαλύψουν τους κινδύνους που επιφέρει στην υγεία μας η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Τα τελευταία χρόνια, αξιόλογοι ισχυρισμοί στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία, αλλά και στο λαϊκό Τύπο υποστήριξαν ότι η βιομηχανία ζάχαρης πλήρωσε επιστήμονες στη δεκαετία του 1960 για να μην δημοσιοποιήσουν τη σχέση μεταξύ ζάχαρης και καρδιακών παθήσεων. Όμως, αμφισβητούνται αυτοί οι ισχυρισμοί μέσω προσεκτικής εξέτασης των αποδεικτικών στοιχείων.
Κατά τη διάρκεια του τέλους του προηγούμενου αιώνα, η ιστορική έρευνα αποκάλυψε πως οι μεγάλες βιομηχανίες καπνού, μολύβδου και πετρελαίου χρηματοδότησαν “επιστήμονες” για να αποκρύψουν τους κινδύνους των προϊόντων τους για την υγεία μας. Με βάση μυστικά έγγραφα, αποκαλύφθηκε πως οι βιομηχανίες είχαν χρησιμοποιήσει οικονομικά κίνητρα για να επηρεάσουν τους επιστήμονες, να δημιουργήσουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία αποτελεσμάτων και να καθυστερήσουν τη ρύθμιση αυστηρότερων κανόνων από τα κράτη.

Πρόσφατα, έχουν γίνει παρόμοιες καταγγελίες εναντίον της βιομηχανίας ζάχαρης, με ισχυρισμούς ότι οι ερευνητές στη δεκαετία του 1960 υποβάθμισαν ή αποσιώπησαν στοιχεία που συνδέουν τη ζάχαρη με καρδιακές παθήσεις λόγω χρηματοδότησής τους από Βιομηχανίες ζάχαρης. Σε πρόσφατο άρθρο (David Merritt Johns and Gerald M. Oppenheimer. Was there ever really a sugar conspiracy? Science 359: 747-750, 16 Φεβρουαρίου 2018), οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia υποστηρίζουν ότι τα ιστορικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων που να τεκμηριώνουν ότι αυτή η «συνωμοσία της ζάχαρης» συνέβη στην πραγματικότητα.

*Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με την παχυσαρκία, τις καρδιοπάθειες και φυσικά με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα, ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι εθιζόμαστε σε αυτή με τον ίδιο τρόπο που εθίζονται οι χρήστες ναρκωτικών στην κοκαΐνη, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον οργανισμό μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Σύμφωνα με τα υποστηριζόμενα, τη δεκαετία του 1960, η βιομηχανία της ζάχαρης είχε δώσει σε επιστήμονες δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να εκδώσουν ερευνητικά αποτελέσματα που να συσχετίζεται η καρδιοπάθεια με τα λιπαρά στα γαλακτοκομικά και όχι με τη ζάχαρη.
**ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΗΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. Υγιείς άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ειδικοί προτείνουν να μειωθεί στο μισό η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης ώστε να βελτιωθεί η υγεία μας.

Για την καλή μας υγεία, λοιπόν, ας περιορίσουμε τη ζάχαρη όσο μπορεί ο καθένας, χωρίς να την στερούμαστε εντελώς, γιατί η ζωή είναι μία, και αν δεν… γλυκαθούμε πώς θα ζούμε;

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Eword
Load More In Θετικές Επιστήμες
Comments are closed.

Δείτε επίσης

Καταραμένοι πίνακες

~Έρικ Σμυρναίος ~ Κάθε δημιουργική πράξη εμπλουτίζει την πραγματικότητά μας. Υλοποιεί κάτι…