Αρχική Επιστήμη Κοινωνικές Επιστήμες Ο πόνος μειώνεται όταν κρατιέστε χέρι-χέρι

Ο πόνος μειώνεται όταν κρατιέστε χέρι-χέρι

24 second read

της Βένης Παπαδημητρίου ~

“Με το κράτημα του χεριού, απαλύνεται ο πόνος!

Όταν ένας ρομαντικός σύντροφος κρατά το χέρι του αγαπημένου προσώπου, υπάρχει διαπροσωπικός συγχρονισμός στα εγκεφαλικά κύματα, και υποχωρεί ο πόνος του ερωτικού συντρόφου. Η έρευνα έδειξε την ισχύ και τη σημασία της ανθρώπινης φυσικής επαφής.

Η έρευνα αυτή έγινε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο (Pavel Goldstein, και συν. Brain-to-brain coupling during handholding is associated with pain reduction. Proceedings of the National Academy of Sciences, 1η Μαρτίου 2018) και διαπίστωσε επίσης ότι όσο πιο ενσυναίσθητος είναι ο παρηγορητικός σύντροφος, τόσο περισσότερο συγχρονίζονται τα εγκεφαλικά κύματα, καθώς επίσης τόσο περισσότερο απαλύνεται ο πόνος.

Αγγίζοντας και χαϊδεύοντας το χέρι ενός αγαπημένου συντρόφου που υποφέρει από κάποιον πόνο, όχι μόνον επέρχεται συγχρονισμός της αναπνοής και του καρδιακού ρυθμού τους, αλλά συμβαίνει συγχρονισμός στα πρότυπα των εγκεφαλικών κυμάτων και υποχωρεί ο πόνος εκείνου που υποφέρει.

Η έρευνα αυτή έγινε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο (Pavel Goldstein, και συν. Brain-to-brain coupling during handholding is associated with pain reduction. Proceedings of the National Academy of Sciences, 1η Μαρτίου 2018). Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσο πιο ενσυναίσθητος είναι ο παρηγορητικός σύντροφος, τόσο περισσότερο συγχρονίζονται τα εγκεφαλικά κύματα, καθώς επίσης τόσο περισσότερο απαλύνεται ο πόνος.

Πρόκειται για διαπροσωπική επαφή ανακούφισης/επούλωσης με την αφή των συντρόφων. Δυστυχώς, με τους νέους καινοτόμους τρόπους επικοινωνίας, π.χ. κινητά και Η/Υ, στον σύγχρονο κόσμο έχουμε λιγότερες φυσικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε άτομα.”

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π. Θ.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Eword
Load More In Κοινωνικές Επιστήμες
Comments are closed.

Δείτε επίσης

Η Έννοια της Ηθικής Αριστείας και ο Τρόπος Κατάκτησής της

Του Κωνσταντίνου Χριστόπουλου1 Γίνεται λόγος για μια έννοια με ιδιαίτερη ηθική βαρύτητα. Η…