Αρχική Βιβλία Σαλπάροντας για Άλλους Ωκεανούς και Άλλους Κόσμους

Σαλπάροντας για Άλλους Ωκεανούς και Άλλους Κόσμους

1 second read

Παρουσιάζει ο Έρικ Σμυρναίος ~

Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο του Γιώργου Μπαλάνου,
«Άλλοι Ωκεανοί… Άλλοι Κόσμοι…», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Locus-7, και θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες εντυπώσεις μου μαζί σας. Το συγκεκριμένο βιβλίο, όπως και όλα τα έργα αυτού του μεγάλου συγγραφέα και ερευνητή, αποτελεί ένα μήνυμα αφύπνισης καθώς μας υπενθυμίζει, για μια ακόμα φορά, ότι ζούμε σ’ έναν κόσμο ο οποίος διαποτίζεται από το θαυμαστό και το μυστηριώδες.

Περιφρονώντας όλους τους επίδοξους διαμορφωτές της σύγχρονης πραγματικότητας, ξεδιπλώνει μπροστά μας ένα φαντασμαγορικό πανόραμα των μυστηρίων που κρύβονται στη θάλασσα, ξεκινώντας από ορισμένα προφανή γεγονότα που σχεδόν όλοι προτιμάμε να αγνοούμε. Για παράδειγμα, πόσοι από μας έχουμε σκεφτεί πόσο αχανής και πελώρια είναι η μάζα των ωκεανών που απλώνονται στο πρόσωπο του πλανήτη μας; Πόσοι γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει να προσφέρει μια ικανοποιητική απάντηση στο γιατί οι ωκεανοί περιέχουν τόσο πολύ αλάτι ή γιατί το νερό ως στοιχείο έχει τόσο παράξενες ιδιότητες; Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για την επιφάνεια της Σελήνης ή του Άρη, παρά για τον μακρινό πυθμένα των ωκεανών μας, όπου θα μπορούσε να ζει κυριολεκτικά οτιδήποτε, αλλά και να εκτυλίσσονται εκεί οι πιο αλλόκοτες δραστηριότητες έλλογων και μη όντων που έχουν γεννηθεί σε αυτόν ή σε κάποιον άλλο κόσμο.

Ωστόσο, ο συγγραφέας, πάντα τολμηρός και στρατευμένος ενάντια σε κάθε αποβλακωτικό αξίωμα των συμβατικών ερμηνειών του κόσμου που αγνοούν τα προφανή, φροντίζει να μας προσφέρει μια πλούσια γεύση του τι θα μπορούσε να κρύβεται πέρα απ’ τις εκτάσεις των ακτών μας: Αντλώντας δεδομένα από μαρτυρίες και στοιχειοθετημένα συμβάντα που ανατρέπουν την «κοινή λογική», παρουσιάζει στα έκπληκτα μάτια μας έναν πακτωλό απόκοσμων δεδομένων που μας καλούν να δούμε τον κόσμο μας με άλλα μάτια:

Μαρτυρίες για φασματικά πλοία-φαντάσματα, κάποια όχι και τόσο άυλα, θαλάσσιοι επισκέπτες που στοιχειώνουν καράβια με την εξωπραγματική παρουσία τους, περίεργες συμπτώσεις που σημαδεύουν κάποια πλοία ως καταραμένα. Συναντήσεις με τερατώδη πλάσματα που ζουν στα βάθη της θαλάσσιας αβύσσου, αποδείξεις, όπως η εύρεση ενός ολοζώντανου προϊστορικού κοιλάκανθου, ότι μέσα στα σκοτεινά νερά ζουν και βασιλεύουν όντα ξεχασμένα απ’ τον χρόνο, συναντήσεις ανθρώπων με παράξενους «θαλασσινούς ανθρώπους» μέχρι τα σχετικά πρόσφατα χρόνια. Περιστατικά αλλόκοτων εξαφανίσεων πλοίων και άτυχων πληρωμάτων και απομονωμένοι φάροι που ίσως παγίδευσαν τους κατοίκους τους σε παράλληλες πραγματικότητες. Το θρυλικό πείραμα της Φιλαδέλφειας και η σχέση του με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό. Παράξενα φώτα στα βάθη των ωκεανών και μυστηριώδη όσο και φευγαλέα υποβρύχια που δεν φτιάχτηκαν απ’ τον άνθρωπο. Θεάσεις άγνωστων σκαφών που ξεπηδάνε μέσα απ’ τα κύματα για να χαθούν στον ουρανό. Αλήθεια, πόσοι μας έχουμε σκεφτεί ότι αν ένας εξωγήινος πολιτισμός ήθελε να εξερευνήσει τον κόσμο μας χωρίς να αλληλεπιδράσει μαζί μας  θα προτιμούσε να κατασκευάσει μια υποβρύχια βάση σε βάθος πολλών χιλιομέτρων;  Και τι θα μπορούσε να πει κανείς για τα αλλόκοτα νησιά –φαντάσματα που εμφανίζονται περιστασιακά και σημειώνονται στους χάρτες μας κατά τη διάρκεια της ιστορίας; Είναι το φράγμα που μας χωρίζει από παράλληλα σύμπαντα και κόσμους τόσο αραγές όσο νομίζουμε; Μήπως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ρευστή και μαγική απ’ όσο θέλουν να πιστεύουμε οι κοντόφθαλμοι και ανόητοι ειδήμονες της εποχής μας;

Το τελευταίο μέρος του θαυμαστού αυτού βιβλίου είναι ένας ύμνος υπέρ της πνευματικής ελευθερίας που όλοι οφείλουμε να διεκδικήσουμε, κι εκπέμπει μια αύρα ελευθερίας και αισιοδοξίας που δεν θα μπορούσε να αφήσει κανέναν αναγνώστη του ανεπηρέαστο. Ο κόσμος δεν  είναι αυτό που νομίζουμε, δεν είναι ούτε προβλέψιμος ούτε ελεγχόμενος. Είναι «μαγικός», αλλάζει συνέχεια σαν την αεικίνητη επιφάνεια μιας γαλάζιας θάλασσας.  Είναι γεμάτος μυστήρια και θαυμαστές ανακαλύψεις που μας περιμένουν για να τις αγγίξουμε και να μεταμορφώσουν εντελώς την βαρετή πραγματικότητα μας. Οι αλλαγές συμβαίνουν  με ή χωρίς την συγκατάθεσή μας και τα κύματά τους αλλάζουν τις ζωές μας είτε μας αρέσει είτε όχι.

Εμείς, ωστόσο, έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε να αντικρίσουμε τη ζωή με αισιοδοξία, και να βιώσουμε το καινούργιο και το συναρπαστικό που έρχεται προς τις ακτές μας, τη σαγήνη του μυστηρίου και της ομορφιάς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αντικρίσουμε την αλήθεια με «Άλλα Μάτια» και κυρίως να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι πέρα απ’ το κατώφλι της άγνοιάς μας, απλώνεται ένα απίθανα όμορφο σύμπαν, δρόμοι ατελείωτοι και συναρπαστικοί. Για να τους εξερευνήσουμε πρέπει να απαλλαχτούμε από τους ανόητους ταγούς και τους ηγέτες που φιλοδοξούν να ρυθμίζουν το μυαλό και τη γνώμη μας, να αφουγκραστούμε την ενδότερη, πραγματική μας φύση και να φουσκώσουμε τα πανιά της θέλησής μας με τους ανέμους μιας ακόρεστης περιέργειας. Και να σαλπάρουμε με κέφι.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Eword
Load More In Βιβλία
Comments are closed.

Δείτε επίσης

Καταραμένοι πίνακες

~Έρικ Σμυρναίος ~ Κάθε δημιουργική πράξη εμπλουτίζει την πραγματικότητά μας. Υλοποιεί κάτι…