Αρχική Αιρετικά Παράδοξα Τα αινιγματικά Djinn

Τα αινιγματικά Djinn

45 second read

Toυ Έρικ Σμυρναίου ~

Σε προηγούμενο άρθρο μου σας παρουσίασα το λαβκραφτικό αίνιγμα της παραμυθένιας Ιρέμ, της ξακουστής Πόλης των Κιόνων που εγκαταλείφτηκε ξαφνικά από τους κατοίκους της και κείτεται βυθισμένη κάτω από τις αμμοθίνες της Μεγάλης Αραβικής Ερήμου. Είναι μια πόλη θρυλική, μια χαμένη Ατλαντίδα της άμμου, που φυλάσσεται από τα τρομερά Djinn, στοιχειακά της φωτιάς τα οποία αποτρέπουν εξερευνητές και ταξιδιώτες από το να την ανακαλύψουν.

Τι είναι όμως αυτά τα Djinn; Η συγκεκριμένη λέξη σημαίνει «κρύβω» και «κρυμμένο» και υιοθετήθηκε για να επισημάνει το κυριότερο χαρακτηριστικό τους που είναι η αορατότητα. Σύμφωνα με τις ισλαμικές παραδόσεις, ο θεός δημιούργησε τριών ειδών έλλογα όντα: Τους Αγγέλους, που είναι φτιαγμένοι από φως, τους ανθρώπους που είναι φτιαγμένοι από πηλό, και τα Djinn που είναι φτιαγμένα από φωτιά. Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα Djinn εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις δοξασίες των λαών της Μέσης Ανατολής, πολλές χιλιάδες χρόνια προτού εξαπλωθεί η θρησκεία του Μωάμεθ. Η λαϊκή πίστη σε αυτά ήταν (και είναι ακόμα) τόσο ανθεκτική, ώστε το Κοράνι αναγνώρισε την ύπαρξή τους και πρόσφερε τη δική του εκδοχή για το ποιόν τους, κατά τον ίδιο τρόπο που η χριστιανική παράδοση αναγκάστηκε να αποδεχτεί την ύπαρξη της βασκανίας και να αναγνωρίσει τις πρακτικές των εξορκισμών.

Τα Djinn, λοιπόν, είναι όντα αρχαία και παντοδύναμα, επικίνδυνα και τρομακτικά τις περισσότερες φορές (αν και υπάρχουν και κάποια που είναι φιλικά). Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγονται με κάθε τρόπο από τους ανθρώπους. Δημιουργήθηκαν πολλές χιλιάδες χρόνια πριν από τον άνθρωπο και ζουν σε μια διάσταση παράλληλη με τη δική μας, από την οποία μπορούν να εισβάλλουν στο δικό μας κόσμο όποτε θέλουν. Όταν ο Αλλάχ δημιούργησε τον Αδάμ, τον πρώτο άνθρωπο, απαίτησε από τα υπόλοιπα δυο έλλογα δημιουργήματά του, του Αγγέλους και τα Djinn, να τιμούν και να σέβονται το καινούργιο παιδί του. Ενώ οι Άγγελοι υπέκυψαν στο πρόσταγμά του, τα περισσότερα Djinn αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το ανθρώπινο είδος ως άξιο σεβασμού. Έτσι, λοιπόν, εξορίστηκαν από τον Παράδεισο και μέχρι την ημέρα που θα έρθει η Δευτέρα Παρουσία, τους δόθηκε το δικαίωμα να μας βάζουν σε πειρασμό, να μας βασανίζουν και να μας παροτρύνουν να φερόμαστε βίαια, αυτοκαταστροφικά ή εγκληματικά.

Ως όντα προικισμένα με νοημοσύνη ανώτερη του ανθρώπου είναι εξαιρετικά χειριστικά. Ασκούν την τέχνη της υποβολής, εξωθώντας μας στο να κάνουμε κακές πράξεις ή ακόμα οδηγώντας μας στην τρέλα ή στην αυτοχειρία. Λέγεται ότι πολλοί βομβιστές αυτοκτονίας προβαίνουν στις καταστροφικές τους πράξεις γιατί κάποιο Djinn ψιθυρίζει εκμαυλιστικά στο αριστερό τους αυτί αν και τελικά οι δραστηριότητές τους αυτές λειτουργούν ως εξαγνιστικές δοκιμασίες γιατί είναι στην τελική κρίση του θύματός τους το κατά πόσο θα αφεθεί να επηρεαστεί από τις κακόβουλες δραστηριότητες εκείνων των φλογερών πλασμάτων. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιες παραδόσεις, κάθε άνθρωπος συνοδεύεται από ένα Djinn κατά τη διάρκεια της ζωής του, το οποίο δρα ως η φωνή του πειρασμού και το οποίο αποκτά την ελευθερία του όταν το άτομο με το οποίο είναι δεσμευμένο πεθαίνει.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, τα Djinn είναι δαίμονες που παράγουν φαινόμενα τα οποία θυμίζουν τις εκδηλώσεις των Poltergeists της Δύσης και τις καταστάσεις δαιμονικής κατοχής. Επίσης, ως αλλοδιαστατικά όντα, διαθέτουν την ικανότητα της μεταμόρφωσης (Shape-shifting) , μπορούν να υιοθετήσουν τη μορφή ενός ζώου ή ενός ανθρώπου κατά βούληση, εμφανίζονται σαν στρόβιλοι φωτιάς, σαν πυκνός μαύρος καπνός, σαν ανεμοστρόβιλος ή ακόμα και σαν λευκές σφαίρες φωτός.

Μια αγαπημένη τους συνήθεια είναι να υιοθετούν την εμφάνιση αυτού που έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να παραπλανήσει ή να βάλει σε πειρασμό το θύμα τους. Λένε ψέματα, εξαπατούν. Ακόμα κι εκείνοι οι λίγοι τυχεροί που υλοποιούν τις ευχές τους μέσω ενός Djinn πρέπει να προσέχουν πολύ ως προς το πώς τις διατυπώνουν, γιατί αυτά τα όντα χαίρονται πολύ όταν ερμηνεύουν αυτές τις ευχές κυριολεκτικά, ή όταν τις διαστρέφουν κατά τρόπο τέτοιο ώστε να βλάπτουν αυτόν που τις εκφράζει.

Μια εξίσου δυσοίωνη πλευρά των Djinn είναι η βαμπιρική τους φύση: Τρέφονται από τη ζωική ενέργεια ανθρώπων και ζώων, καθώς και από τις κακές μας σκέψεις. Σε γενικές γραμμές, μπορούν να προλέγουν το μέλλον, να διαβάζουν τη σκέψη, να πετάνε, να τηλεμεταφέρονται, μέχρι και να υλοποιούν ευχές, αν και στην ισλαμική λαογραφία μια τέτοια δύναμη έχουν μόνο τα πολύ ισχυρά Djin. Και πάλι, όμως, θα κάνουν κάτι τέτοιο μόνο με τη βία, αν ηττηθούν σε μια μάχη, ή αν φυλακιστούν σ’ ένα δοχείο που περιέχει μια μαγική πολύτιμη πέτρα ή ένα σύμβολο ή μέσω ειδικών τελετών που τα καθυποτάσσει. Οι μαύροι μάγοι λένε ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τη δύναμη των Djin μέσω τελετών που απαιτούν από αυτούς να εκτελέσουν βλάσφημες πράξεις κατά του Κορανίου, όπως να ουρήσουν επάνω του ή να το ποδοπατήσουν, ή να συμμετέχουν σε πράξεις ανήθικες.

Υπάρχουν πολλά είδη Djin. Κάποια είναι φτερωτές οντότητες που εμφανίζονται ως καπνός και ονομάζονται Ifrīt, κάποια ζουν στη θάλασσα και λέγονται Mārid, και κάποια άλλα κατοικούν στα νεκροταφεία, τρέφονται με πτώματα ανθρώπων και ονομάζονται Ghūl.

Tο πιο ισχυρό από εκείνα τα υπερφυσικά πλάσματα ονομάζεται Ιμπλίς. Είναι ο ηγέτης τους και το όνομά του σημαίνει «Απελπισία». Μοιάζει λιγάκι με το χριστιανικό Σατανά και προσπαθεί να παρασύρει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο της αμαρτίας. Στις ισλαμικές δοξασίες το εναλλακτικό του όνομα είναι Shaitan. Λέγεται μάλιστα ότι τα υπόλοιπα Djinn είναι οι ορδές του.

Ήταν ο Ιμπλίς που διέταξε τα υπόλοιπα Djinn να παρακούσουν το θέλημα του Αλλάχ, με το επιχείρημα ότι τα Djinn είναι ανώτερα όντα ενώ οι άνθρωποι δεν είναι παρά χώμα. Ο Ιμπλίς είδε τον εαυτό του και το είδος του ως ανώτερο του ανθρώπου, όχι εντελώς άδικα βέβαια, αφού, πέρα από τις ιδιαίτερες δυνάμεις που διαθέτουν, η διάρκεια ζωής τους είναι τεράστια, σχεδόν ατελείωτη με τα δικά μας κριτήρια.

Ακόμα και σήμερα πολλοί μουσουλμάνοι πιστεύουν στην ύπαρξη των Djin. Παραφυσικά φαινόμενα όπως είναι τα φαντάσματα, οι νεράιδες, οι δαίμονες, οι απαγωγές από εξωγήινους και η εμφάνιση παράξενων όντων αποδίδονται στη δραστηριότητα αυτών των πλασμάτων. Επίσης, πολλοί ισχυρίζονται ότι τα βλέπουν ενώ έχουν σημειωθεί λιντσαρίσματα, δημόσιες εκτελέσεις και φόνοι που θυμίζουν τα κυνήγια μαγισσών του Ευρωπαϊκού μεσαίωνα και που προκλήθηκαν από εξαγριωμένους ανθρώπους που πίστεψαν ότι τα θύματά τους είχαν δοσοληψίες με Djinn.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, υπάρχουν και Δυτικοί πολίτες που ισχυρίζονται ότι συνάντησαν Djin σε μουσουλμανικές χώρες, ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής:

Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2003, ένας Αμερικανός στρατιώτης που υπηρετούσε στη Μοσούλη του Ιράκ, συμμετείχε στην καταστολή μιας εξέγερσης που στρεφόταν κατά της διαφθοράς της τοπικής αστυνομίας. Προκειμένου να προστατευτούν οι αστυνομικές δυνάμεις της Μοσούλης από τον Αμερικανικό στρατό, αναπτύχθηκαν διμοιρίες στην πόλη, όλο το εικοσιτετράωρο και για όλες τις μέρες της εβδομάδας. Ένα βράδυ, ο εν λόγω στρατιώτης φύλαγε σκοπιά σ’ ένα τριώροφο κτήριο που βρισκόταν σ’ ένα πυκνοκατοικημένο τμήμα της Μοσούλης, όπου οι δρόμοι ήταν τόσο στενοί και φιδογυριστοί που δύσκολα περνούσε αυτοκίνητο. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι μαζί με δυο άλλους στρατιώτες της διμοιρίας του καθόταν σ’ ένα μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου του κτηρίου. Η ώρα ήταν 02.30 περίπου μετά τα μεσάνυχτα. Χρησιμοποιούσαν τους φακούς που ήταν προσαρτημένοι στα όπλα τους για να φωτίζουν οποιοδήποτε αυτοκίνητο περνούσε από κάτω και να βλέπουν αν οι επιβάτες του ήταν οπλισμένοι. Κάποια στιγμή άκουσαν ένα αυτοκίνητο να πλησιάζει και ανάψανε τα φώτα των όπλων τους για να το φωτίσουν όταν εμφανίζονταν. Μόλις είδαν το αυτοκίνητο, εστίασαν τις δέσμες των φακών τους στον οδηγό. Ο οδηγός αντέδρασε με το συνηθισμένο τρόπο, μισοκλείνοντας τα μάτια του και προσπαθώντας να μην κοιτάζει το φως. Ο συνεπιβάτης του, όμως, αντέδρασε εντελώς διαφορετικά. Τους κοίταξε κατάματα και τα μάτια του έμοιαζαν να εκπέμπουν ένα υπερφυσικό φως. Έλαμπαν σαν τα μάτια μιας πελώριας γάτας.

Μια ακόμα αναφορά από Αμερικανό στρατιώτη στο Ιράκ αφορά τις ρομαντικές συναντήσεις που είχε με μια συνάδελφό του μέσα σ’ ένα τσιμεντένιο μπούνκερ: Όπως δήλωσε ο ίδιος, τη δεύτερη νύχτα η κοπέλα με την οποία είχε αναπτύξει δεσμό, τον ξύπνησε ισχυριζόμενη ότι άκουγε τους θορύβους που έκανε κάτι ή κάποιος που βρισκόταν μαζί τους μέσα στο μπούνκερ. Ο μάρτυρας νόμισε στην αρχή ότι η κοπέλα του είχε ακούσει κάποιο σκαντζόχοιρο που είχε τρυπώσει εκεί μέσα, μια και το Ιρακ είναι γεμάτο από αυτά τα ζωάκια. Αλλά μετά άκουσε και αυτός βήματα που πλησίαζαν και ψιθύρους από μια γωνιά του δωματίου. Ανάψανε τα φώτα του μπούνκερ αλλά δεν υπήρχε τίποτα και κανείς μαζί τους. Επίσης, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ίχνη στο πάτωμα, ενώ η πόρτα του μπούνκερ ήταν κλειδωμένη από μέσα. Tην επόμενη νύχτα ακούσανε δυο διαφορετικές φωνές και βήματα που πλησιάζανε το κρεβάτι τους. Μετά το κρεβάτι τους ταρακουνήθηκε βίαια και ύστερα ακούσανε έναν πολύ ισχυρό κρότο, σαν να είχε πέσει δίπλα τους μια βαριά μεταλλική πλάκα. Και αυτή τη φορά δεν υπήρχε κανείς μέσα στο χώρο, ούτε ίχνη πατημασιών, ενώ η πόρτα του μπούνκερ ήταν και πάλι κλειδωμένη. Εκείνη η τρομακτική εμπειρία σηματοδότησε και το τέλος των συνευρέσεών τους μέσα στο συγκεκριμένο καταφύγιο.

Η επόμενη αναφορά, από το Καράτσι του Πακιστάν το 2005, κατατέθηκε από έναν πρώην στρατιωτικό και υπεύθυνο ασφάλειας ο οποίος δούλευε για κάποιες πλούσιες οικογένειες της πόλης. Δουλειά του ήταν να φυλάει έναν συγκεκριμένο δρόμο. Κάποια νύχτα του συνέβη το εξής: Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, καθώς καθότανε στο πόστο του, στον άδειο χώρο που απλωνόταν ανάμεσα σε δυο σπίτια είδε ένα κουνέλι να χοροπηδάει. Ξαφνικά το κουνέλι μεταμορφώθηκε σε γάτα και άρχισε να τον πλησιάζει. Αυτός προσπάθησε να πείσει τον εαυτό του ότι είχε παραισθήσεις, αλλά μετά η γάτα πήρε τη μορφή μιας γυναίκας οπότε εκείνος έχασε την ψυχραιμία του, παράτησε το όπλο του και αναζήτησε καταφύγιο μέσα σε κάποιο από τα σπίτια της γειτονιάς. Ύστερα από εκείνο το συμβάν, ο μάρτυρας παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του.

Στον Δυτικό κόσμο τα Djinn είναι υπερβολικά ωραιοποιημένα. Οι κινηματογραφικές ταινίες και τα τηλεοπτικά προγράμματα τα σκιαγραφούν ως καλοκάγαθα αβλαβή ή χοντροκέφαλα όντα που πραγματοποιούν ευχές. Εσείς όμως, μετά από αυτά που μόλις διαβάσατε, ονειρεύεστε ακόμα να βρείτε κάποιο σκονισμένο λυχνάρι και να το τρίψετε διακριτικά, προσδοκώντας στην εμφάνιση ενός παντοδύναμου πνεύματος;

Πηγές:

https://mysteriousuniverse.org/2017/05/strange-military-encounters-with-the-jinn/
https://www.reddit.com/r/nosleep/comments/4pki8i/real_djinn_encounter/
https://www.youtube.com/watch?v=7vQnlNFuucM&t=4s
https://www.youtube.com/watch?v=lJi-enQ28Bw

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Eword
Load More In Παράδοξα
Comments are closed.

Δείτε επίσης

Καταραμένοι πίνακες

~Έρικ Σμυρναίος ~ Κάθε δημιουργική πράξη εμπλουτίζει την πραγματικότητά μας. Υλοποιεί κάτι…