της Βένης Παπαδημητρίου ~
Εταιρείες υπόσχονται την εύρεση του ιδανικού συντρόφου για καλύτερη σεξουαλική ζωή και υγιείς απογόνους μέσω ανάλυσης του DNA. Η αμφισβητούμενη χρήση της επιστήμης της γενετικής.
Την προξενήτρα μπορείς να τη συναντήσεις παντού. Στην καφετζού, στην πολυκατοικία, στο καφέ της γειτονιάς, στη λαϊκή, στην πλατεία τα απογεύματα, παντού. «Παρόλα αυτά, η εύρεση του ιδανικού συντρόφου εξακολουθεί να γίνεται με τον γνωστό, από αιώνες, τρόπο», αναφέρει ο oμότιμος καθηγητής Γενετικής του Ανθρώπου του Α.Π Θ., κ. Κώστας Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας:
«Ζούμε, όμως, σε μια χρυσή εποχή πιθανής ηλεκτρονικής επιλογής συντρόφου, όπου εταιρείες υπόσχονται, με τη χρησιμοποίηση αλγόριθμων και ανάλυσης του DNA σας, να εντοπίσουν τον τέλειο ρομαντικό σας σύντροφο σε χρόνο μηδέν. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίζατε τα ατελείωτα πρώτα και δύσκολα ραντεβού. Αυτό υπόσχεται να κάνει μια εταιρεία του εδρεύει στο Χιούστον του Τέξας. Με μια απλή αλληλούχιση του DNA (γενετικού υλικού) από κύτταρα του σάλιου σας υπόσχεται, με το αζημίωτο, να αναζητήσει τον γενετικά συμβατό σύντροφό σας.»
H εταιρεία μελετά 11 γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα (πρόκειται για τα μόρια που είναι γνωστά ως HLA, και είναι τα πιο πολυμορφικά γονίδια στον άνθρωπο). Δηλαδή η εταιρεία αναλύει μόνο 11 γονίδια (!) από τα 100 τουλάχιστον γονίδια που είναι γνωστά στο σύστημα αυτό και από τα 23.000 γονίδια που βρίσκονται σε κάθε κύτταρό μας. Στη συνέχεια, η εταιρεία συνταιριάζει το μοναδικό γενετικό αποτύπωμά σας με το αποτύπωμα ανθρώπων που είναι κατάλληλοι γενετικά. Η υπόθεση είναι ότι οι άνθρωποι προτιμούν να έρθουν σε επαφή με εκείνον/εκείνη του οποίου το DNA είναι αρκετά διαφορετικό από το δικό τους.
Παράλληλα, η εταιρεία αντλεί δεδομένα από τα κοινωνικά μέσα για τον εντοπισμό κοινών γνωρισμάτων. Καθώς θα βλέπετε στον Η/Υ τους πιθανούς συντρόφους, από λίστα που θα περιλαμβάνει ποσοστιαίες αντιστοιχίες για συμβατότητα/ασυμβατότητα μεταξύ σας, θα σας δινόταν η δυνατότητα να δείτε και τις φωτογραφίες των μελλοντικών συντρόφων σας.
Η ιδέα της συσχέτισης των γονιδίων του ανοσοποιητικού συστήματος με την ερωτική έλξη προέρχεται από μια μελέτη του 1976, όπου οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά ποντίκια τείνουν να επιλέγουν θηλυκά ποντίκια με ανόμοιες παραλλαγές σε γονίδια HLA.
Παρ’ όλα αυτά, οι εμπειρογνώμονες γενετιστές προειδοποιούν ότι στην επιστήμη της γενετικής, η ορθότητα της υπόθεσης, πίσω από την ταύτισή σας με κάποιον που έχει διαφορετικά γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος, παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα – ασχέτως με τις πρακτικές εταιριών όπως αυτή που προαναφέραμε.
Αν και οι μελέτες συνεχίζονται, οι προοπτικές της επιβεβαίωσης μιας τέτοιας θεωρίας, ίσως μας οδηγήσει σε μια κοινωνικά ασφυκτική γενετική δυστοπία.